Brexit: EU leidt procedure in tegen Groot-Brittannië

5. okt 2020

Met de wet op de interne markt opent premier Boris Johnson wat eigenlijk al een gesloten punt is in de brexiete onderhandelingen. Het gaat om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De onlangs aangenomen wet is bedoeld om Noord-Ierland “onbeperkte toegang” tot de Britse markt te garanderen, zelfs na afloop van de overgangsperiode. Het resultaat zou een harde douanegrens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn. Zo’n limiet zou het oude conflict opnieuw kunnen doen oplaaien. De EU ziet een schending van de terugtrekkingsovereenkomst.

Noord-Ierland: interne markt of douane-unie?

Dit nieuwe conflict legt een enorme last op de exitonderhan-delingen tussen de EU en Groot-Brittannië. Medio september had de EU Groot-Brittannië opgeroepen om de Internal Market Act eind september in te trekken. Deze deadline werd gemist door premier Johnson. Zelfs een crisisvergadering tussen de vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic en de Britse staatsminister Michael Gove bleef zonder overeenkomst. Sefcovic sprak van vernietigd vertrouwen.

De hamvraag is tot welk economisch gebied Noord-Ierland behoort. De Internal Market Act zal in de toekomst ook Noord-Ierland in de Britse interne markt opnemen. De Brexitovereenkomst voorziet echter in een douane-unie tussen Noord-Ierland en de EU. Daarom moet Noord-Ierland onderworpen blijven aan de regels van de Europese interne markt.

EU neemt juridische stappen

De door de EU bekritiseerde passages van de Internal Market Act over Noord-Ierland blijven deel uitmaken van de Internal Market Act. Op dinsdag werd de wet goedgekeurd door de meerderheid in het Britse Lagerhuis. Hiermee schendt Groot-Brittannië de terugtrekkingsovereenkomst en de verplichting tot “goede trouw en goede trouw” die in de terugtrekkingsovereenkomst is vastgelegd, aldus de voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen. De wet is in strijd met de door Johnson ondertekende overeenkomst dat de regels van de interne markt van de EU en de EU-douane-unie in Noord-Ierland van toepassing blijven, zodat er op het eiland Ierland geen harde grens is. Het doel van de regeling was om het risico van een hernieuwde burgeroorlog in Noord-Ierland af te wenden.

Om deze redenen heeft de Europese Commissie besloten een zogenaamde “schriftelijke aanmaning” aan de Britse regering te sturen. De regering van Johnson wordt dus uitgenodigd om binnen een maand te reageren. Dit is de eerste stap in een inbreukprocedure tegen Groot-Brittannië, die kan leiden tot een procedure voor het Europees Hof van Justitie. Uiteindelijk kunnen de boetes het resultaat zijn van een dergelijke procedure.

Brexite Scenario Noorwegen Model

Het brexiet in een oogopslag

Stadige informatie over brexite, de geschiedenis ervan en waar bedrijven rekening mee moeten houden in de douane- en buitenlandse handel onder www.dbh.de/brexit

Pers contact

dbh Logistics IT AG
Martina Silva

marketing@dbh.de

Meer persberichten

Brexit – Landcodes Douaneaangiften

De douaneadministratie heeft nog geen officiële ATLAS-deelnemersinformatie verstrekt voor de aanpassingen van de landencodes in de douaneaangiften voor Groot Brittannië, Noord-Ierland en de Britse speciale gebieden . Het Federaal Bureau voor de Statistiek heeft al...