Meer dan drie en een half jaar nadat de Britten hebben gestemd om de EU te verlaten, en na wat uitstel en veel argumenten, verlaat Groot-Brittannië de EU nu daadwerkelijk met een overgangsovereenkomst op 31.01.2020. Het Britse parlement had de exit-overeenkomst op 22.01.2020 eindelijk bij wet aangenomen en daarmee de weg vrijgemaakt voor een definitieve, ordelijke exit.
Vanaf 01.02.2020 om 00:00 uur is Groot-Brittannië geen lid meer van de EU.
Het Verenigd Koninkrijk verliest daardoor onder meer alle deelname en stemrecht in de EU-instellingen. De exit- en overgangsovereenkomst zorgt er echter voor dat er anders tot eind 2020 vrijwel niets verandert.
Tijdens de overgangsfase wordt onderhandeld over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en Groot-Brittannië, die op 01.01.2021 in werking zouden treden. Of, als alternatief, op 01.01.2023, omdat de overgangsfase één keer kan worden verlengd tot eind 2022.
Belangrijkste regelgeving: in de overgangsperiode tot het einde van het jaar blijft bijna alles voorlopig gelijk. De rechten van de EU-burgers in Groot-Brittannië en die van de Britten in de EU, de financiële verplichtingen van Londen na het vertrek en het vermijden van een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en het EU-lidstaat Ierland. Vanuit douaneperspectief zijn er vooralsnog geen veranderingen in de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Er is echter één uitzondering: de erkenning van producten van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk als producten van oorsprong uit de EU is niet geregeld in de overgangsovereenkomst. Het valt nog te bezien wat er zal worden besloten.
Leun nu niet achterover en ontspan!
Dit komt omdat er op 31 december 2020 nog steeds een “no deal brexit” kan plaatsvinden. Namelijk als de overgangsperiode niet wordt verlengd en er geen vrijhandelsovereenkomst is bereikt die na de overgangsovereenkomst in werking zal treden.
De besprekingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de vorm van de toekomstige betrekkingen in de vorm van een vrijhandelsovereenkomst zullen begin maart 2020 van start gaan. Achtergrondinformatie van de Europese Commissie over de inhoud van de komende onderhandelingen is hier te vinden.
En wat de uitkomst van de onderhandelingen ook is: Bedrijven zullen zich moeten aanpassen aan veranderingen!

Het brexiet in een oogopslag
Informatie over de brexiet en zijn geschiedenis, evenals de huidige status van de onderhandelingen in de overgangsfase is te vinden op www.dbh.de/brexit