Brexite uitstel tot 31 oktober

15. apr 2019

Nadat verschillende stemmingen in het Britse parlement waren mislukt , had Theresa May verzocht om uitstel van de brexit. Op een EU-speciale top op 10 april kon mei met de overige 27 EU-landen afspreken de brexit uit te stellen tot 31 oktober.

https://twitter.com/eucopresident/status/1116128110557134848

De voorzitter van de Raad van de EU sprak over een “flexibele” verlenging, waardoor Groot-Brittannië zich te allen tijde, maar niet later dan 31 oktober, zou kunnen terugtrekken. “Dit geeft het Verenigd Koninkrijk nog zes maanden om de best mogelijke oplossing te vinden,” zei Tusk op Twitter. Maar hij gaf het Verenigd Koninkrijk ook een sterke waarschuwing: “Verspil deze tijd niet.” De EU-27 sloot de heronderhandeling van de exitovereenkomst uit.

Brexite uitbreiding is welkom

De verlenging van het brexiet ophanggedeelte wordt niet alleen goed ontvangen, er wordt ook gevreesd voor een verder ophanggedeelte en de gevolgen voor de economie. Carolyn Fairbairn, directeur-generaal van de CBI business association, twitterde: “De dreigende economische crisis kan worden vermeden, maar het moet een nieuw begin zijn”. Adam Marshall, hoofd van de Vereniging van Kamers van Koophandel van de BCC, gaf een soortgelijke mening te kennen. Hij waarschuwde voor een ramp als de tijd weer voorbij was. Hij maakte duidelijk dat bedrijven antwoorden nodig hebben “om te kunnen plannen voor de toekomst”.

Hoewel het uitstel wordt toegejuicht door de Duitse vereniging van particuliere banken, roept het op tot meer snelheid. Duitse exporteurs omschrijven het verschil als het “mindere kwaad”. BGA-voorzitter Holger Bingmann merkte op: “De economische prijs hiervoor is dat bedrijven aan beide zijden van het Kanaal de komende maanden in de lucht zullen blijven hangen als het gaat om het vormgeven van toekomstige economische en handelsbetrekkingen”.

Informatie over de brexiet, de verschillende scenario’s en effecten duidelijk gerangschikt onder www.dbh.de/brexit

Pers contact

dbh Logistics IT AG
Martina Silva

marketing@dbh.de

Meer persberichten

Brexit – Landcodes Douaneaangiften

De douaneadministratie heeft nog geen officiële ATLAS-deelnemersinformatie verstrekt voor de aanpassingen van de landencodes in de douaneaangiften voor Groot Brittannië, Noord-Ierland en de Britse speciale gebieden . Het Federaal Bureau voor de Statistiek heeft al...

Brexit: EU leidt procedure in tegen Groot-Brittannië

Met de wet op de interne markt opent premier Boris Johnson wat eigenlijk al een gesloten punt is in de brexiete onderhandelingen. Het gaat om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De onlangs aangenomen wet is bedoeld om Noord-Ierland "onbeperkte toegang" tot de...