Informatie van Brussel over de geplande wijziging van artikel 278 UZK
Als gevolg van verschillende problemen (middelen, tijdschema’s, budget, enz.) bij de tenuitvoerlegging van alle verplichte elektronische systemen of zelfs bij de uitbreiding van reeds bestaande oplossingen, heeft de Commissie erkend dat er vertragingen nodig zijn voor de geplande aanpak. Zo maken de vernieuwingen op het gebied van AES en NCTS een uitstel onvermijdelijk. Aangezien de huidige formulering van artikel 278 CDW echter 31 december 2020 als einddatum van de overgangsperiode vaststelt, zou het noodzakelijke uitstel van IT-projecten tot een juridisch probleem leiden.
De Commissie van de EU werkt daarom aan een aangepaste tekst voor artikel 278 van het gemoderniseerde douanewetboek. Het doel is de einddatum voor de overgangsperiode aan te passen aan de eisen. De nieuwe datum moet in ieder geval zo worden gekozen dat in plaats van 2020 nu 2023 wordt vastgesteld. Uiteindelijk valt echter nog te bezien of er geen “veiligheidsbuffer” is opgenomen en wordt de datum in kwestie dan vastgesteld op 2025.
Planning
Bij de huidige stand van zaken zijn de geplande data voor de aanpassingen en dus ook de start van de werking van de ATLAS-versie als volgt:
- Invoer (inclusief speciale procedures voor invoer – douane-entrepots, AV, enz.; ATLAS 10.0) = 30.09.2020
- Export (AES 2 in UZK; AES 3.0 versie als module in DE) = 26.02.2021
- Verzending (NCTS 2 in UZK; geïntegreerde module in ATLAS 10.0) = 30.09.2020
De hier vermelde data hebben betrekking op de daadwerkelijke start van de werkelijke werking voor alle betrokken partijen, d.w.z. de douaneadministratie en het bedrijfsleven. Er kan dus worden aangenomen dat de certificering zoals gebruikelijk ongeveer 1 jaar van tevoren zal beginnen.
Altijd op de hoogte van dbh
Zoals altijd zal dbh alle noodzakelijke aanpassingen en aanvullingen in een vroeg stadium voor u uitvoeren. Onze douanedeskundige Uwe Liebschner vertegenwoordigt IPCSA in projectgroepen en verschillende comités, waaronder ECG en TCG op EU-niveau in douanezaken. Met zijn hoofdthema’s Douanewetboek van de Unie en Single Window is het onze link naar Brussel.