Overgangsperiode tot operationeel gebruik van elektronische systemen

3. apr 2018

Informatie van Brussel over de geplande wijziging van artikel 278 UZK

Als gevolg van verschillende problemen (middelen, tijdschema’s, budget, enz.) bij de tenuitvoerlegging van alle verplichte elektronische systemen of zelfs bij de uitbreiding van reeds bestaande oplossingen, heeft de Commissie erkend dat er vertragingen nodig zijn voor de geplande aanpak. Zo maken de vernieuwingen op het gebied van AES en NCTS een uitstel onvermijdelijk. Aangezien de huidige formulering van artikel 278 CDW echter 31 december 2020 als einddatum van de overgangsperiode vaststelt, zou het noodzakelijke uitstel van IT-projecten tot een juridisch probleem leiden.

De Commissie van de EU werkt daarom aan een aangepaste tekst voor artikel 278 van het gemoderniseerde douanewetboek. Het doel is de einddatum voor de overgangsperiode aan te passen aan de eisen. De nieuwe datum moet in ieder geval zo worden gekozen dat in plaats van 2020 nu 2023 wordt vastgesteld. Uiteindelijk valt echter nog te bezien of er geen “veiligheidsbuffer” is opgenomen en wordt de datum in kwestie dan vastgesteld op 2025.

Planning

Bij de huidige stand van zaken zijn de geplande data voor de aanpassingen en dus ook de start van de werking van de ATLAS-versie als volgt:

  • Invoer (inclusief speciale procedures voor invoer – douane-entrepots, AV, enz.; ATLAS 10.0) = 30.09.2020
  • Export (AES 2 in UZK; AES 3.0 versie als module in DE) = 26.02.2021
  • Verzending (NCTS 2 in UZK; geïntegreerde module in ATLAS 10.0) = 30.09.2020

De hier vermelde data hebben betrekking op de daadwerkelijke start van de werkelijke werking voor alle betrokken partijen, d.w.z. de douaneadministratie en het bedrijfsleven. Er kan dus worden aangenomen dat de certificering zoals gebruikelijk ongeveer 1 jaar van tevoren zal beginnen.

Altijd op de hoogte van dbh

Zoals altijd zal dbh alle noodzakelijke aanpassingen en aanvullingen in een vroeg stadium voor u uitvoeren. Onze douanedeskundige Uwe Liebschner vertegenwoordigt IPCSA in projectgroepen en verschillende comités, waaronder ECG en TCG op EU-niveau in douanezaken. Met zijn hoofdthema’s Douanewetboek van de Unie en Single Window is het onze link naar Brussel.

Pers contact

dbh Logistics IT AG
Martina Silva

marketing@dbh.de

Meer persberichten

Brexit – Landcodes Douaneaangiften

De douaneadministratie heeft nog geen officiële ATLAS-deelnemersinformatie verstrekt voor de aanpassingen van de landencodes in de douaneaangiften voor Groot Brittannië, Noord-Ierland en de Britse speciale gebieden . Het Federaal Bureau voor de Statistiek heeft al...

Brexit: EU leidt procedure in tegen Groot-Brittannië

Met de wet op de interne markt opent premier Boris Johnson wat eigenlijk al een gesloten punt is in de brexiete onderhandelingen. Het gaat om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De onlangs aangenomen wet is bedoeld om Noord-Ierland "onbeperkte toegang" tot de...