Vanaf 1 juli 2017 moeten alle Douanevertegenwoordigers in Nederland voldoen aan uitgebreide AEO-Criteria

15. jun 2017

De Nederlandse Douane heeft aangekondigd dat deze wijziging per 1 juli 2017 betrekking heeft op  indirecte en directe vertegenwoordigers. De Douane hoopt met deze nieuwe regeling de kwaliteit bij de afgifte van douaneaangiften te verhogen. 

douane

Daarom zal Douane Nederland vanaf 1 juli 2017 alle vergunningen voor de toelating douanevertegenwoordiger opnieuw beoordelen en controleren of deze voldoen aan de meer uitgebreide en aangescherpte AEO-criteria. Deze betreffen de administratieve organisatie, interne processen, solvabiliteit, de compliance en de praktische kennis van de douanevertegenwoordiger. De betrokken bedrijven zijn hievan op de hoogte  gesteld. Na een positieve herbeoordeling wordt de toelating douane-expediteur vervangen door een toelating douanevertegenwoordiger. 

Bedrijven die geen toelating douane-expediteur hebben en willen blijven optreden als douanevertegenwoordiger, hebben eveneens een brief gekregen. Hierin staat dat zij een toelating kunnen aanvragen als ze voldoen aan de nader uitgewerkte AEO-criteria. 

In de tweede helft van dit jaar past de Douane het aangiftesysteem AGS zodanig aan dat directe en indirecte vertegenwoordigers alleen nog aangifte kunnen doen als zij beschikken over een toelating douane-expediteur of douanevertegenwoordiger. Wie zich niet wil laten certificeren omdat hij bijv. slechts zelden aangifte doet als vertegenwoordiger, moet zijn aangiften dan op eigen naam en voor eigen rekening doen.

Zelfs douanevertegenwoordigers die over een AEO-certificaat beschikken, dienen  (space)kritisch naar hun interne procedures te kijken en controleren of ze nog voldoen aan de criteria! Want sinds de inwerkingtreding van douanewetboek van de EU zijn de criteria uitgebreid en voor een deel verscherpt en de Douane hecht er veel waarde aan dat de regels op de markt ook in de praktijk worden nageleefd.

Pers contact

dbh Logistics IT AG
Martina Silva

marketing@dbh.de

Meer persberichten

Douane- (Customs) & Trade Compliance Congress 2018

Douane- (Customs) & Trade Compliance Congress 2018

For the first time, dbh Logistics IT AG participated Thursday, 11 October 2018 as exhibitor of the annual national Douane- (Customs) & Trade Compliance Congress 2018.  Like every year, the 13th edition of this event took place at the World Trade Centre...

Douane agenten en – vertegenwoordigers per 1 juli 2017 onder de loep

Douane agenten en – vertegenwoordigers per 1 juli 2017 onder de loep

Om de veiligheid van de logistieke ketens zoveel mogelijk te waarborgen, legt de Nederlandse overheid steeds meer nadruk op handhaving van en controle op wettelijke eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van monitoring...