Vrijhandelsovereenkomst EU-Vietnam (EVFTA) treedt in werking

16. jul 2020

De op 30 juni 2019 in Hanoi ondertekende vrijhandelsovereenkomst (EVFTA) treedt op 1 augustus 2020 in werking. Dit is bedoeld om de in- en uitvoer veel gemakkelijker te maken, om te kunnen profiteren van de kracht van de Vietnamese economie. Voor Vietnam zelf schept dit de mogelijkheid om nauwer verbonden te zijn met de Europese handel en om belangrijke markten te ontwikkelen. De nieuwe vrijhandelsovereenkomst heeft dus de basis gelegd voor betere economische betrekkingen om de EU en de Vietnamese regio economisch samen te brengen.

Een bijdrage van de Vietnamese groei

Vrijhandelsovereenkomst EU-Japan
De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam treedt op 1 augustus 2020 in werking.

Een van de belangrijkste criteria is de economische kracht van Vietnam. Voor de vrije handel moet daarom ongeveer 65 procent van de vroegere douanerechten volledig worden afgeschaft, zodat de EU meer naar Vietnam kan exporteren. De overige 35 procent van de douanerechten zal de komende tien jaar worden ontmanteld, met inbegrip van bijvoorbeeld wijn, rundvlees en auto-onderdelen.

Aan de andere kant is de vrijhandelsovereenkomst ook de moeite waard. 71 procent van alle invoerrechten op Vietnamese goederen zal onmiddellijk worden afgeschaft. Na nog eens zeven jaar moet 99% van de douanerechten worden afgeschaft om te zorgen voor economische versterking aan beide zijden. Dit leidt tot een aanzienlijke versterking van de Vietnamese producten in Europa, maar ook tot een merkbare verbetering van de Vietnamese export naar de EU.

Ratificatie als bevestiging van de vrije handel

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen voor de inwerkingtreding, heeft de ratificatie onmiddellijk na de ondertekening van de overeenkomst plaatsgevonden. Als gevolg daarvan heeft de Vietnamese Nationale Assemblee besloten dat de vrijhandelsovereenkomst die bekend staat als EVFTA geldig kan zijn vanaf het begin van de zomer van 2020. De concrete datum is nu 1 augustus 2020, wat betekent dat de wederzijdse steun in de goederenhandel niet lang op zich zal laten wachten.

Op dit punt is de vrije handel tussen de EU en Vietnam een teken dat de internationale economische betrekkingen zijn verbeterd. Deze samenwerking is bedoeld om de rechten van individuele belanghebbenden in beide omgevingen te beschermen door de erkenning van wederzijdse normen. Dit zorgt ook voor meer comfort en minder gevaar in het dagelijks leven voor de lokale werknemers, zodat zij hun werk op een gepaste en eerlijke manier kunnen uitvoeren.

R

Speciale pagina: EVFTA-overeenkomst

U kunt meer lezen over de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam, de zogenaamde EVFTA, op onze speciale pagina’s over de overeenkomst.

Omzettingen voor import en export

Een blik op de specifieke inhoud van de Investeringsbeschermingsovereenkomst toont aan dat voor een export van Vietnamees grondgebied naar Europa alleen een bewijs van de oorspronkelijke status vereist is. Dit is een verklaring van een geregistreerde exporteur, wat betekent dat zendingen met een waarde tot EUR 6.000 worden geaccepteerd. Voor de invoer is echter een bewijs van preferentie vereist, dat ook gelijkwaardig is aan de aangifte van de oorsprong.

Toch wordt er ook kritiek geuit op de nieuwe overeenkomst. Met name het politieke systeem van Vietnam wordt in dit verband zwaar bekritiseerd, omdat het geen echte democratie is. De deelname van een regio die is aangewezen als een communistische individuele staat aan de Europese handel wordt daarom niet door alle verantwoordelijken gezien als een stap in de richting van betere betrekkingen. Belangrijkere signalen zouden zijn om de toegang tot schoon drinkwater, frisse lucht en medische zorg te garanderen. Ondanks zijn eigen problemen is het echter niet mislukt om het door Vietnam te laten ratificeren.

[MEC id=”131624″]

Nauwere handelsbetrekkingen door de investeringsbeschermingsovereenkomst

De Free Trade Agreement zal naar verwachting de betrekkingen rond de Vietnamese economie aanzienlijk verbeteren. Dit is al duidelijk voordat de nieuwe verdragen in werking treden, aangezien de overeenkomst inzake de bescherming van investeringen tot doel heeft de bureaucratie en de inspanningen zo vlot mogelijk af te schaffen. Daarom is vrijhandel een van de vlaggenschipprojecten van de EU om justitie wereldwijd te bevorderen en ook de economische situatie te verbeteren.

Zo maakt het ook deel uit van de ratificatie voor de nieuwe vrijhandel dat de verbeteringen in de handel ook verband houden met een verbetering van de sociale situatie. Indien mogelijk moet dit vóór de inwerkingtreding worden geïnitieerd om een stapsgewijs beeld te krijgen van de verbetering van de situatie. Op deze manier worden handel en verandering gecombineerd om ervoor te zorgen dat de Vietnamese economie profiteert van de toegenomen export en tegelijkertijd toegang krijgt tot Europese producten en goederen.

Pers contact

dbh Logistics IT AG
Martina Silva

marketing@dbh.de

Meer persberichten

Brexit – Landcodes Douaneaangiften

De douaneadministratie heeft nog geen officiële ATLAS-deelnemersinformatie verstrekt voor de aanpassingen van de landencodes in de douaneaangiften voor Groot Brittannië, Noord-Ierland en de Britse speciale gebieden . Het Federaal Bureau voor de Statistiek heeft al...

Brexit: EU leidt procedure in tegen Groot-Brittannië

Met de wet op de interne markt opent premier Boris Johnson wat eigenlijk al een gesloten punt is in de brexiete onderhandelingen. Het gaat om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De onlangs aangenomen wet is bedoeld om Noord-Ierland "onbeperkte toegang" tot de...